Historien til Google Adwords

EN KORT HISTORIE OM ADWORDS

Google lanserte Adwords 23 oktober 2000 og var ingen umiddelbar suksess. Samtidig lanserte de en ny Google Toolbar, de hadde vunnet priser for beste søkemotor og hadde ikke reklame som deres store satsing.

Konkurrenten Overture som styrte sponsede lenker på Yahoo, Altavista og andre hadde hatt stor suksess med å la annonsører legge inn bud på sine søkeord. Dette gjorde at prisene ble drevet opp på populære søkeord som eks. lån, forsikring o.l. Men samtidig kunne nettsider med små budsjett også få brukbare plasseringer på førstesiden.

Google hadde først en filisofi at de bare ville ha 3 sponsede lenker på sine resultatsider. I tillegg hadde de en prisstruktur som var basert på CPM, altså kostnad per 1000 visninger av annonsen:
Prisen for førsteplassen var 15$, andreplassen 12 $, tredjeplassen 10$.
Ulempen med dette programmet var at Google ikke ville tjene ekstra penger på populære søkeord, samtidig ble annonsører misfornøyd fordi de ville ha folk inn på sine nettsider for pengene og ikke bare betale for å bli «sett». Men Google hadde gjort noe riktig. Adwords var veldig enkelt å sette opp selv for de som var lite «datakyndig», man skrev inn noen få felter og annonsen din vist etter kun få timer.

Den nye versjonen ble lansert 20 februar 2002 under navnet Google Adwords Select. Og det er det vi dag regner som den ekte Google Adwords. Google hadde adoptert mye av det Overture hadde gjort riktig med sitt budsystem. Dette systemet blir ofte referert til PCP ( Pay per Click) eller på norsk: Betal per Klikk.

I tillegg til å vises på søkeresultat på Googles egne sider kan annonsene vises på andre nettsider som er relevante for dine søkeord. Dette ble gjort mulig med systemet Google Adsense.
Adsense het egentlig Applied Semantics og ble kjøpt av Google i april 2003.

KORT VERSJON AV HVA SOM BESTEMMER HVOR ANNONSEN VISES I SØKERESULTAT

Rangeringen av annonser blir avgjørt av flere elementer – blant annet hvor mye annsonsøren er villig til å betale per klikk, historisk klikkrate, samt relevansen av annonsen. Mer om dette i en annen artikkel.

 

Kilder: wikipedia og Andrew Goodman