Kredittkort og forbrukslån er begreper alle mennesker, før eller siden, er nødt til å forholde seg til. Mange vil kanskje også føle usikkerhet når det kommer til disse to begrepene ettersom det knytter seg noe ukjent og uklart til dem. I denne artikkelen får du en enkel innføring i hva både kredittkort og forbrukslån er.

Hva er et kredittkort?

Kreditt er et gammelt latinsk ord som betyr ‘å tro’, og det handler om at man i et gjensidig kontraktsforhold får en utsettelse på den ytelsen man er pliktig å gjennomføre i forhold til når motparten leverer sin ytelse. Høres det gresk ut?

Et kredittkort er et plastkort, likt et vanlig bankkort (debetkort) som man kan bruke til å kjøpe varer og tjenester med i stedet for å bruke kontanter. Mens du med et vanlig bankkort blir trukket penger fra din egen konto når du kjøper noe, vil dette ikke være tilfellet med et kredittkort. Med et kredittkort vil du ha muligheten til å kjøpe varer og tjenester opp til et forhåndsbestemt beløp, og dette beløpet kalles en kredittgrense. Det er med andre ord selskapet som har gitt deg kredittkortet som betaler for varene du kjøper, og det er altså bestemt på forhånd hvor mye penger du kan bruke. Dette er det man kaller for å handle på kreditt. Pengene må man selvsagt betale tilbake til banken, og dette gjøres ofte gjennom månedlige avdrag. Man kan også betale tilbake alt med en gang hvis man har muligheten til det. Det finnes mange forskjellige kredittkort som tilbyr forskjellige betingelser, og det er derfor viktig at man setter seg inn i hvilket behov man har.

Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån man får fra en bank hvor man ikke trenger å stille sikkerhet i fast eiendom. Når man søker om et vanlig lån i en bank må man stille sikkerhet i fast eiendom, altså f.eks. bil, hus eller eiendom for i det hele tatt å få lån. Hvis man søker om et forbrukslån slipper man altså å stille denne sikkerheten. Det er imidlertid en grunn til at bankene vil ha sikkerhet når de låner ut penger, og det er jo selvsagt at de da tar en mye mindre risiko og har en trygghet som gjør at de vil få tilbake pengene sine. Når en bank låner ut et forbrukslån tar den en mye større risiko enn ved et vanlig lån, og dette fører til at forbrukslånet vil bli dyrere å betale tilbake i form av høyere renter. En vanlig effektiv rente på et forbrukslån kan ligge på alt mellom 9% til 25% pr. år. Også når det gjelder forbrukslån kan man finne mange forskjellige tilbydere, og som når man skal skaffe seg et kredittkort er det viktig å kartlegge bruken av forbrukslånet slik at man velger riktig tilbyder.

Som du ser av forklaringene ovenfor så er verken kredittkort eller forbrukslån spesielt vanskelig eller avskrekkende. Det man imidlertid må huske på og som virkelig kan være skummelt, er at man må være forsiktig med bruken av disse slik at man ikke setter seg i økonomiske vanskeligheter. Både kredittkort og forbrukslån kan være veldig nyttige hjelpemidler når man har behov for noen ekstra kroner, men husk alltid på at det man låner skal betales tilbake.

Share