Hvordan bli webdesigner?

Webdesigner?

En webdesigner utformer utseende på en nettside, men tar også del i produksjon av grafiske elementer, animasjon og implementerer backendløsninger som eks. kontaktskjema, forum og CMS.

webdesignerframe
Timepoint.no vil prøve å gi deg et kjapt overblikk over den grunnleggende kunnskapen du trenger for å bli webdesigner

I et større firma vil det ofte være egne stillinger på webdesigner, webutviklere, java og php programmerere, grafiske designere, prosjektledere osv. I  stillingsannonsene vil man typisk for Webdesigner kreve at du kan interaksjonsdesign, brukervennlighet, Adobepakken (dreamweaver, photoshop o.l.) og at du kan noe javascript, PHP eller ASP. I det sist har det blitt mer og mer vanlig å ønske kunnskap om SEO og appuvikling.

Webdesigner vs webutvikler:

En webdesigner må beherske  det visuelle ved en nettside. Altså Photoshop/Fireworks, Freehand, Adobe Animate og Dreamweaver. I tillegg er det fordel med HTML og CSS.

En webutvikler har primært sitt fagfelt innenfor programmering, og da språk som er mye brukt på internett. Dette er typisk PHP, MySQL, Ajax, Javascript/JSON/JQuery og XML.

Skole eller lære selv?

Det er mange nettstudier, høyskoler og universiteter som tilbyr skole og kurs i webdesign. Disse kursene har mange navn. Alt fra webproduksjon, webkandidat til webdesign. Skole og kurs vil gi deg grunnleggende kunnskap og anbefales for deg som er ung eller har tid og penger. Skolene vil gi deg basiskunnskapen som ikke skal undervurderes.

Webdesignskoler og kursene vil som oftest gi deg en historietime om internett.

– Du vil lære om alle filformatene som er vanlig på internett
–  Nedlastingshastighet og klargjøre matriell i et webvennelig format
– Menyer / navigasjon og brukervennlighet
– Lage nettsider med HTML og CSS
– Bildebehandling
– Planlegge nettsider + mye mer såklart

Alle skolene som følger bransjestandard vil gi deg opplæring i Adobeproduktene Dreamweaver, Animate og Photoshop. De senere år er opplæring i WordPress, Joomla, Episerver også med.
( Dette er de primære verktøyene man bruker, kurs med Indesign og Illustrator er beregnet på de som skal produsere for trykk på papir. Vil du lage logo’er er illustrator(AI) et must)

skolestudium
De siste årene har det blitt flere og flere utdanningsinstutisjoner som tilbyr webdesign. Det er også et godt utvalg av fagbøker i bokhandelen.

Jeg vil først og fremst skrive for deg som vil lære webdesign på egenhånd i resten av artikkelen…

Hvordan kommer jeg i gang med webdesign?

Det er mange innfallsvinkler til webdesign. Selv begynte jeg med Flash og syntes animasjoner og mulighetene var helt fantastiske. Kanskje sitter du i dag med en blogg eller profil på Facebook? Da er du vant til å publisere tekst og kanskje bilder. Kanskje har du lastet opp video på YouTube eller musikken din på Spotify?

Programmer du bør kjøpe eller skaffe demoversjon av er:

Dreamweaver
Adobe Animate
Fireworks ( jeg foretrekker denne fremfor Photoshop)

Alle bør være fra versjon 8 og oppover (CS3 eller CS4).

webtools
De mest brukte programmene til webdesign. Disse brukes ikke bare til nettsider, men også til produksjon av annonser og reklame beregnet på nettet. Vil du inn i et web-byrå så vil spisskompetanse i disse programmene gi deg et fortrinn. Ps. Flash er byttet ut med Adobe Animate.

Litteratur

Her bør du kjøpe en bok om Dreamweaver og WordPress, og helst en bok som fokuserer på HTML og CSS sammen. Det er mange bøker som heter » learn Dreamweaver fast», disse har mange tutorials / kurs som du gjør på egenhånd og har mange eksempler som «biblene» ikke har.

litteratur
Ikke knot i timevis på pc’en, skaff deg noen fagbøker. Sparer deg for tid og frustrasjoner.

Skaff også bøker om Adobe Animate og Photoshop/Fireworks. Helst bøker på engelsk, utvalget på norsk er uansett magert.

Designkompetanse

Har du noe kunnskap om  layout, typografi eller visuell kommunikasjon? Hvis ikke er det mange bra lærebøker om dette emnet også.

Grunnlegende kjennskap til designprinsipper kan komme fra foto, tegning, videofilming, maling, grafisk osv. Finn gode bøker.

Skaff deg et webhotell og domenenavn

Du får lyst til å prøve alt som står i bøkene og det beste er å ha en nettside du tester ut.  Kjøpe et domenenavn som du kan bruke senere også… Sjekk eks.www.syse.no

Du vil få tilsendt info om FTP brukernavn og passord, og nå kan du bruke Dreamweaver til å koble deg opp mot ditt webhotell. For viderekommende, gå for en dedikert server. Da kan du lære mer om oppsett av Apache og MySql.

Les daglig i bøkene og prøv ut teknikker.

– Fokuser på en enkel forside med Dreamweaver på webhotellet ditt. Denne filen heter oftest index.htm
– Lag enkle logoer og bilder med tekst og grafiske elementer
– Selv om Dreamweaver viser deg siden slik den blir, bruk «code view» jevnlig slik at du ser koden som automatisk blir skrevet.
– Å lære seg CSS plassering er noe vanskeligere enn å sette opp sider med tabeller. Å sette opp en nettside med bare tabeller går mye raskere, men er ikke bransjestandard lenger.

Annen kompetanse du kombinerer med Dreamweaver.

Mange nettsider i dag har en eller annen form for publiseringsløsning. Disse er laget for at «alle» skal ha mulighet til å oppdatere en nettside og forenkle publisering av innhold.  De som er gratis og lettest å komme i gang med er WordPress og Joomla.

wordpressjoomla
Med forkunnskap fra programmene Dreamweaver og Photoshop kan du lage komplekse nettsider med WordPress og Joomla. CMS’ene har ferdige  annonseringsmoduler, nettbutikker og webtvløsninger som gratis moduler. Å installere disse på webhotellet ditt vil virke vanskelig men det er gode bruksanvisninger for dette på respektive nettsider. PS. Du må bestille en MySQL database for å bruke disse på ditt webhotell.

Mange kunder etterspør CMS ( publiseringsløsning), så WordPress og Joomla er løsninger du bør se nærmere på. Disse har tusenvis av gratis moduler du kan sette sammen. Det enkle krever ikke store kunnskapen, men vil du modifisere disse på et proffere nivå må du ha en viss kunnskap i HTML, CSS og PHP.

Hva slags nettsider vil du lage i fremtiden?

webtoppen
Ikke sikker på hvilken kompetanse du trenger eller ønsker? Skriv en kommentar om hva du vil lage, gjerne med eksempel, og jeg skal svare etter beste evne.

Vil fylle opp med nyttige linker i denne saken, send tips.

Nyttig linker for kommende webdesignere:
https://www.timepoint.no/Webdesign/linkerForWebdesignere.htm ( fra gamle nettsider)
http://www.webressurs.no/
http://07interaktiv.no/nettsider/

Inspirasjon:

Sjekk www.webdesignmagasinet.no for mye av det beste som blir produsert av nettsider i Norge

Artikkel oppdatert 1. September 2016!