Har du tenkt på å skaffe deg et kredittkort?

Å eie et kort som dette kan være veldig nyttig, men det krever at du som bruker av det er disiplinert og bruker det på en måte som ikke setter deg selv i økonomiske problemer.

Å bruke et kredittkort fornuftig er en aldri så liten kunst som både er enkel og vanskelig på samme tid. Det hele dreier seg imidlertid om selvbeherskelse og kontroll, samt en solid dose med disiplin.

Hvordan kortet fungerer

Er du usikker på hvordan et kredittkort fungerer? Det hele er egentlig helt enkelt og ligger i navnet på kortet – det er kreditt som er nøkkelen. Å bruke et kredittkort blir derfor å bruke et kort som har en viss sum tilgjengelig på seg, og når man bruker av denne summen må man derfor betale tilbake i ettertid.

Kort fortalt blir det å bruke et kredittkort det samme som å låne penger, og de skal selvsagt betales tilbake. Betaler man tilbake pengene man har brukt før den rentefrie perioden er over, som regel 45-50 dager, så er faktisk dette lånet gratis. Venter man utover denne perioden med å betale tilbake begynner rentene å løpe, og da kan det fort bli kostbart.

Hva er fornuftig bruk?

Med tanke på det som er skrevet ovenfor så vil fornuftig bruk innebære at man betaler tilbake det man har brukt på kortet før rentene begynner å løpe. Det høres enkelt ut, men trenger ikke nødvendigvis å være det. Hovedoppgaven for en god bruk av kredittkortet blir derfor å hele tiden sørge for å betale ned det du bruker på kortet, og dermed sørge for at du har dekning for bruken din. Du gjør derfor lurt i å betale tilbake det du har brukt så fort som overhodet mulig, og aller helst med én gang. Har du ikke penger på din vanlige konto bør du ligge langt unna et kredittkort!

Hva er vitsen med kredittkort da?

Hva er i det hele tatt poenget med å eie og bruke et kredittkort hvis det skal være så mye styr med det? Kredittkortet har veldig mange fordeler som man kan dra nytte av og spesielt innenfor sikring av dine egne penger er det mye å hente.

Et godt utgangspunkt kan være å bruke kredittkortet til å betale for seg i de tilfeller man må forhåndsbetale for en vare eller en tjeneste, samt når man handler på nett og må betale med kort. Spesielt dette med forhåndsbetalte varer kan være smart å tenke over, for det er faktisk ganske mange ganger hvor man er nødt til å gjøre nettopp det. Hvis du f.eks. skal bestille deg et nytt kjøkken eller bad, så vil du svært ofte måtte betale for dette på forhånd, og det samme gjelder hvis du har bestilt en feriereise.

Du spør deg kanskje hvorfor det er smart å bruke kredittkortet i disse situasjonene, og det skal du få vite. Har du noen gang tenkt på hva som skjer hvis leverandøren av det dyre kjøkkenet ditt går konkurs og du har betalt for innredningen gjennom din vanlige nettbank? Etter all sannsynlighet er alle pengene dine tapt, og det samme gjelder kjøkkeninnredningen din.

Hvis du har brukt kredittkortet ditt som betalingsmiddel er du gjennom Finansavtaleloven beskyttet mot konkurser. Hvis et scenario som det som er skissert her skulle inntreffe vil du med full rett kunne kreve pengene dine refundert av den banken som har utstedt kredittkortet til deg. En slik trygghet er nesten uvurderlig og virkelig nyttig. Skaff deg større kompetanse om kredittkort på denne nettsiden – det kan spare deg for mye penger!