Årets entrepenør 2013 – Gründeren av Netthandelen

Einar Øgrey Brandsdal i Netthandelen.no i Kristiansand ble kåret til vinner av EY Entrepreneur Of The Year 2013, region Sør.

einar brandsdal

Kåringen arrangeres i over 60 land og er en del av verdens største vekstskaperprogram. Brandsdal hard tidlgere vært veldig åpen om at han har forsøkt å ta sitt eget liv som resultat av spilleavhengighet men i dag er han god for over 500 millioner kroner. Det har vert en utrolig vei oppover for Brandsdal som har håvet inn over 420 millioner på Netthandelen.no, 120 millioner på Bli Vakker og 20 millioner på Gitarhuset.no. Det som er interessant med Brandsdal er at han er en av dem som ble klassifisert som skoletaper. Han strøk ut av videregående skole og var aldri interessert i å låne ører til de som sa at han ikke kom til å lykkes.  Som barnebarn av Einar Øgrey, en av de gamle industriherrene i Kristiansand, vokste Brandsdal opp med en interesse for å tjene penger. Han solgte eikenøtter, julemagasiner og blomster på dørene hos folk allerede som liten og hadde tjent opp nok til sin første bil allerede som 18 åring. Brandsdal begynte som student på BI i håp om å bli entrepenør men sluttet da han opplevde at skolen var mer opptatt av å undervise i fallgruver enn hva det var å satse på suksess. Brandsdal gikk sin egen vei og gjorde seg rik tidlig på 90 tallet som et resultat av salg av importvarer fra Kina på internett.

Brandsdal måtte på ett tidspunkt låne en million av bestefaren for å kunne kjøpe ut sitt eget firma og drive sin egen visjon videre. I et intervju til DN nylig uttalte Øgrey «aldri aldri stol på konsulenter».  Brandsdal følger selv med på hva som skjer i bedriften i alle ledd og han er også veldig åpen i forhold til sitt kristne livssyn og viktigheten av å ta vare på de svake. Bedriften gir fast 10% til veldedige formål og Brandsdal mener at det at de er med på å gi er en av nøkkelene til bedriftens suksess.

Men ting har ikke alltid vært like lyst for ungutten fra Kristiansand. Øygrey havnet på et punkt i konflikt med egne partnere og fikk privat lån av bestefaren for å kunne kjøpe ut sitt eget firma å drive visjonene sin videre. I dag er det slik at alle som ønsker å starte egen bedrift kan få gode betingelser på forbrukslån for å kunne kjøpe seg inn i ett marked. Dersom man har bygget opp et godt tillitsforhold til banken er det fult mulig å få lån til å starte egen bedrift eller til innkjøp av varer som kan videreselges. Finansieringen er en av de største utfordringene i forhold til etableringen av  ny virksomhet. Bedriftsforbundet har tall som tilsier at 250,000 i løpet av ett år tenker på å starte for seg selv. Det er når man man skal takle kommersialiseringen og finansieringen av prosjektet at veldig mange faller av og det etableres kun 25,000 nye virksomheter i Norge pr. år. Brandsdal har løst dette i forhold til å være veldig aktiv på facebook. «Vi har hacket koden der» sier han i intervju til DN. Det finnes i dag likevel svært gode resursser på nettet for de som ønsker informasjon om hvordan man kan starte for seg selv eller bruke forbrukslån som en vei for å opprette et aksjeselskap.

Brandsdal hadde opparbeidet seg mye spillegjeld og hadde tapt opp til 300 000 men etter å ha forsøkt å ta sitt eget liv tok han tak i problemene på alvor og fikk betalt ned gjelden. I dag finnes det gode alternativer for de som sliter med mye kredittkortgjeld eller som sliter med mange andre små lån. En måte å løse slike problemer på kan være via refinansiering av gamle lån. Refinansiering vil si at man tar alle små lån som man har, samt kredittkortgjeld som har høy rente og samler alle lånene i ett lån som har mye lavere rente, lengre nedbetalingstid og bedre betingelser. Det kan være en god vei ut av uføret for de som har havnet i store gjeldsproblemer. Det finnes flere banker som gir hjelp til refinansiering samt tips til hvordan man kan planlegge veien videre. Sjekk også forbrukslån guide.