Anmeldelse av Screaming Frog

SEO har blitt et mer og mer viktig felt for bedrifter, og tjenester som kan levere enkle rapporter og tilbakemeldinger på dette feltet har slått veldig an. SEO konsulenter bruker ofte slike verktøy, men brukervennligheten bak verktøyene har gjort at også bedriftene selv kan gjøre mye av jobben på egenhånd.

Screaming Frog er ett av de verktøyene som virkelig har slått seg opp over de siste årene. Dette er et verktøy som går under kategorien ”SEO Spider”. Kort forklart innebærer dette at det er en tjeneste som, akkurat som en edderkopp, kryper inn på en side og analyserer det som dukker opp.

Nærmere bestemt i teknologiske termer vil en slik SEO Spider behandle en URL og levere en rapport på denne. Rapportene inneholder all verden av teknisk informasjon, og for at du skal raskt kunne få en oversikt over hva Screaming Frog kan hjelpe deg med, så har vi listet et utvalg her.

Dette kan Screaming Frog hjelpe deg med

Det kanskje viktigste som Screaming Frog gjør er å analysere lenker inn og ut av den URL-en du oppgir. Dette er først og fremst for å finne såkalte ødelagte linker. Dette kan være linker som ikke lenger er aktive, enten internt eller eksternt. Ikke bare ødelegger dette brukeropplevelser, men det skader også rangering i søkemotoren.

Videre kan Screaming Frog hjelpe med å analysere titler og meta titler på dine sider. Blant annet kan tjenesten se om dine titler er for korte, for lange, eller simpelthen en kopi av hverandre. Dette er først og fremst viktig for at dine hjemmesider skal være representable når de vises i søkeresultatene.

Du kan også med denne programvaren generere XML sidekart, noe som gir deg en oversikt over dine sider. Dette er også veldig viktig å oppgi gjennom siden, slik at Google kan lese din hjemmeside på riktig måte, og dermed indeksere din side bedre.

Integrasjon med Google Analytics er et annet viktig poeng som Screaming Frog kan hjelpe deg med. Her kan du få vital informasjon om besøkende, slik som når de kom til siden, hvor lenge de ble, og kanskje muligens hvorfor de også forlot siden. Du får også informasjon om de som naturligvis konverterer.

Gratis VS Betalt

Screaming Frog gir deg som bruker to alternativer. Du kan enten velge mellom en helt gratis versjon eller en betalt versjon. Men hva er egentlig forskjellene på de to, og bør du betale for en tjeneste slik som Screaming Frog?

Gratisversjonen gir deg blant annet muligheten til å analysere lenker, da først og fremst de som er ødelagte. Denne versjonen gir deg også muligheten til å analysere titler og meta titler, som nevnt ovenfor. Videre kan du lage et enkelt XML sidekart med denne løsningen også.

Begrensingene er derimot mange, og majoriteten av dypere funksjoner er reservert til den betalte versjonen. Dessuten har gratisversjonen kun 500 URL-er tilgjengelig til deg som ønsker å analysere, mens det i den betalte versjonen her altså er et uendelig antall URL-er du kan analysere.

500 URL-er holder naturligvis om du er en nybegynner med en liten side, men det skal faktisk ikke så mye til før du overgår denne mengder URL-er som skal analyseres daglig. Kanskje er dette det sterkeste argumentet for å skaffe seg den betalte versjonen av Screaming Frog.

Integrasjon med Google Analytics, Search Console, og Link Metrics er også samtlige reservert for den betalte versjonen. Dette setter lyset på hvordan den betalte versjonen i grunn er veldig mye mer tilpasset deg som bruker, og gjør nok at de aller fleste går for nettopp betalt versjon når de innser hvor godt programmet presterer.

Brukervennlighet i sentrum

Den største fordelen ved Screaming Frog er nok dets brukervennlighet. Programmet er meget enkelt å sette i gang, og leverer nøye, men oversiktlige rapporter som du raskt får mye nyttig ut av. Om du er av typen som liker å se On-Site SEO hurtig og med egne øyne, så er dette det perfekte programmet for deg.

Det vil mest sannsynlig ikke ta deg mer enn et par forsøk å bli kjent med akkurat hvordan Screaming Frog fungerer i praksis. Skulle det være noen spørsmål eller bekymringer, så har dessuten programmet en tilgjengelig kundeservice som gjerne hjelper deg med dine problemstillinger.

Et fornuftig priset program

Et vedvarende problem ved SEO er at en nesten alltid må ty til konsulenter, fordi det sjeldent lønner seg å gjøre oppgavene selv, da programmer ofte koster skjorta. Screaming Frog er derimot rimelig priset, da det kun koster litt over 1,600kr i året. Det er et kupp sammenlignet med mange andre programmer.

Det en må innse her er hvilken fantastisk verdi Screaming Frog vil tillegge enhver bedrift. Å ha oversikt over hvordan siden presterer i henhold til SEO er helt essensielt, og dersom en forbedrer seg på dette området, da basert på rapportene som Screaming Frog gir, så kan en tjene flere ganger kostnaden.

For de fleste bedrifter vil 1 lead fra bedre SEO gjøre opp for kostnaden fra programmet. Selv om du riktignok må gjøre grovarbeidet på egenhånd, så åpner du i hvert fall en innsikt i hva det er som må gjøres, og prosessen blir uendelig mye rimeligere med et program slik som Screaming Frog.

Oppsummering

Screaming Frog er en såkalt SEO Spider. Som vi har erfart i denne anmeldelsen innebærer altså dette at programmet leser gjennom dine URL-er. Ut av analysen kommer svar på mange av de hodepinene som webutviklere flest opplever. Spesielt om du har en stor side er det vanskelig å få oversikt, men Screaming Frog hjelper deg.

Få blant annet en oversikt over de linkene som ikke lenger fungerer. Google verdsetter linker overalt, slik at du virkelig bør passe på disse, for de er verdifulle. Sørg også for at du bruker analysen av titler og meta titler godt. Selv om dette ikke har så mye å si for rangeringen, så er det tross alt slik en blir presentert under rangeringen.

I det hele tatt byr Screaming Frog, for de aller fleste bedrifter, på mer verdi enn det koster. Det er oppskriften på et godt kjøp, og Screaming Frog kan absolutt anbefales for å bedre din On-Site SEO!