Hva er utbytteaksjer?

Utbytteaksjer innebærer at forskjellige aksjeselskaper deler overskuddet sitt med investorene i selskapet. Det er en investeringsmetode som mange velger, fordi det er en måte man kan øke sjansene for å få passiv inntekt over tid.

Utbytteaksjer er ikke særlig kompliserte og er samtidig veldig vanlige blant investeringsmulighetene vi ser at folk i dag velger. Det dreier seg kort fortalt om at man får en del av utbyttet – enten kontant eller på andre måter, når man er investor og eier aksjer i selskaper. Dette utbyttet kan gis i forskjellige former, som for eksempel kontanter, aksjer eller andre ting.

Selskapets utbytte bestemmes av styret og krever samtidig godkjennelse fra de som eier aksjer i selskaper. Det er derimot ikke obligatorisk for selskapet å dele ut andeler, men når selskap velger å gjøre det, vinner de på det, fordi de gjerne vil holde investorene sine tett.

Utbytteaksjer = stabil investeringsmetode

De beste utbytteaksjene kan gi en stabil og voksende passiv inntekt over tid, og derfor er det mange som ser dette som en sikker investeringsmetode hvis man ønsker å se pengene sine vokse på sikt. Samtidig er det en bra måte å hjelpe økonomien og ikke minst selskapene på, fordi man investerer i ting man tror har en lysende fremtid.

Når det er sagt, er det best å investere i veletablerte selskap, fordi det er lettere å forutse hvilket utbytte man kan få. De fleste selskaper med utbytteaksjer regnes som lønnsomme, fordi de har nok kapital til å kunne dele ut overskudd til de som eier aksjer.

Sånn kommer du i gang med utbytteaksjer

Det er enkelt å investere i utbytteaksjer. Du kan gjøre det gjennom banken din eller et aksjeselskap eller handelsplattform på nett. Det finnes mange gode muligheter, og noen av de aller største er for eksempel Avanza, Nordnet og eToro. Men det er selvsagt mange andre plattformer som kan være verdt å sjekke ut.

Sørg for å velge en trygg plattform med et godt utvalg av muligheter, sånn at det blir lettere for deg å spre risikoen din.

Når du har valgt hvilken plattform du vil bruke, registrerer du deg der ved å bruke de personlige opplysningene dine, og når du har gjort det, er du klar til å investere. Du søker bare på de aksjene du vil søke, velger antall og kjøper utbytteaksjer. Hvis du er helt ny kan det være smart å begynne med et litt mindre beløp.

Hvilke selskap burde jeg investere i?

Det å velge hvilke utbytteaksjer du skal kjøpe er ikke så lett. Det er nemlig utallige muligheter, noe som gjør valget vanskelig. Det er fint å begynne med å se på hvor mye de har omsatt for de siste ti årene, hvordan den direkte avkastningen har vørt og hvilke sektorer du ønsker å investere i. Det er utrolig viktig å tenke langsiktig, og se på hva som vil være lønnsomt, altså noe som har verdi i fremtiden og ikke bare akkurat nå. Kjøp med hjertet og hjernen, for begge er viktige!