Bondefanget i egen blogg?

Etter å ha lest om bloggeren Voe i  A-magasinet tenker jeg at mange lurer på hvordan de skal tjene penger på bloggen sin og ikke bli bondefanget av brukeravtaler og vilkår fra bloggleverandører.

A-magasinet skriver: Voe (14) er Norges mest populære blogger. Det er det mange som ønsker å tjene penger på.

A-Magasinet

Faksimile - A-Magasinet

Bloggeren Voe har enormt med trafikk, ca 60 000 unike pr dag og av og til enda mer.  Hvordan tjener hun penger? Vel, på bloggen hennes ligger det noen bannere fra OnePiece som hun muligens får noe for. Hun har stilt opp som modell og tar i mot diverse gaver og produktprøver. Kommersielle aktører kan såklart kontakte Voe eller hennes foreldre og be henne skrive pent om seg og sine produkt/tjenester.

Aftenposten skriver også at faren er i dialog med bloggleverandøren om å få en større del av inntektene hun generer.

Problemet er at hun burde hatt eget webhotell og domenenavn, og ikke en gratis tilbyder av blogg. Men hvem 14 åring leier en webdesigner for noen tusenlapper for deretter å blogge? Ikke mange.Gratis tjenestene tar DINE annonseinntekter

Så enkelt er det. Starter du blogg hos diverse norske tilbydere av blogg, vil de eie alle annonseplassene, og du får stramme regler for å legge inn bannere og annonser i dine innlegg. På den annen side har du heller ingen utgifter på webhotell, domene og database.

Annonsetypene som ligger på bloggene er typisk Google Adsense, noe Tradedoubler og de store selger også inn selv eller via selskaper som Mediatotal.

For bloggere med besøkstall på 60 000 om dagen snakker vi mange tusen kr pr mnd i Google Adsense inntekter . Disse bloggene vil jeg tippe har høye sidvisningstall men allikevel med lav Side-eCPM.

Har du en Side-eCPM 35 kr vil du ca tjene 2100 pr dag på 60 000 sidevisninger. Dette er et ca tall som beregnes ut fra gjennomsnitts CTR på nettsiden. Altså hvor mange som faktisk klikker på annonsene. Dette varier fra nettside til nettside, og er ofte lavere på sider med generelle temaer.Bannerannonsene selges mulig inn med visningspriser.

Hadde bloggerne fått like mye trafikk uansett?

Tvilsomt. Å være del av en community med blogger har sine fordeler ved at de sender trafikk til hverandre, pluss topplister og en forside som drar frem bra blogger. Eierne av bloggsamfunnet er også aktive i markedsføring av tjenesten, og bruker også penger på å skaffe seg nye bloggere.

Har du en mye besøkt blogg du jobber mye med bør du vurdere om du skal gå selvstendig. Men har du fått en god inntektsdeling på annonser osv, blir det kanskje mindre interessant.

Dette gjelder også de færreste bloggerne, ikke alle kan tjene penger på å skrive om klær og sminke. Det er bare ikke nok annonsekroner i omløp..

Hvordan bli selvstendig?

Føler du deg bondefanget av et bloggsamfunn? Du har faktisk mange andre muligheter.

Alternativ 1:

Start en blogg på blogger.com – Her kan du putte inn dine egne Google Adsense annonser og du får pengene selv.

Alternativ 2:

Skaff deg eget domene og webhotell på eks. uniweb.no, bestill også en mySql database. ca 1000,- pr år. Du kan også sjekke ut One.com og få en billigere pris på webhotell + database.
Last ned og installer WordPress. Dette kan du også leie inn hjelp til.  Tar litt tid å lære, men du får full kontroll på design og annonser. Bruk Google Adsense, Tradedoubler, Euroads eller Guava media for å nevne noen.

Hva med mine videoer?

Mange bloggsamfunn har låst videoene til hver blogg, noe som er bra for bloggsamfunnet, men ikke for din trafikk. Det beste er at du bruker YouTube eller Vimeo. På YouTube kan du også låse disse videoene til din nye nettside hvis ønskelig. Du må altså ikke tillate «embed».

Er du mer avansert kan du velge å konvertere alle dine videoer til FLV eller Mp4 format, og bruke en WordPress gratis videoplugin.

Blogge fra mobilen?

WordPress kan oppdateres fra iPhone og iPod touch. Med blogger.com kan du også sende sms med bilde og tekst. I WordPress kan du også embede video for eks. live sendinger.

Konklusjon

Er du dataskyndig, har mye trafikk og du tjener ingen ting på bloggen din. Da bør vurdere å gå selvstendig. Mest sannsynlig er du jente mellom 14-16 år og du får forsatt ukepenger, så du trenger sikkert ikke disse annonsekronene.

Har du over 1000 besøkende om dagen begynner det å bli interessant, og har du 10 000 besøkende sitter du på gull.

Jeg må også legge til at en blogg lever av innhold og lesere, og mange som er unge og blogger i dag kommer til å ta en pause når dere blir eldre. Du må også tenke på drahjelpen du får av et bloggsamfunn da det gjelder trafikk. Du kan også lett teste en løsning som blogger.com, og dobbeltposte innlegg hvis du er usikker.

Først og fremst bør du skaffe deg en Google konto,  med Adsense, Analytics og Blogger.

Share

6 kommentarer

 1. Metallian

  Dette var lettforståelig, fornuftig og etter hva jeg kan se korrekt informasjon. Tror dette er det beste jeg har lest av typen «enkel innføring i hvordan tjene på blogg» rett og slett.

  Og angående blogger/blogspot- jeg er ikke flink til å finlese avtaler, men såvidt jeg vet er det lov med egne bannere wselv om de har lagt opp til adsense- som jo faktisk funker helt greit når man har mye trafikk. Jeg har 6 blogspotblogger og har ikke blitt kicka fra de enda så her tror jeg Atle bommer.

 2. Bedre Blogg

  Atle: Selvfølgelig kan du ha annonser fra Euroads og Tradedoubler også på blogspot/blogger.com.

 3. Morten Myhre

  Orker ikke å kommentere alt dette, men tror nok at timepoint har ennå mer innhold om 12 mnd.

  Kanskje en ny video også 🙂

 4. Travellingman

  Meget bra artikkel av Timepoint dette! Mange av disse populære bloggerne trenger å ta mer kontroll over sin egen blogg. Helt enig i det han skriver! Og du Atle har misforstått bigtime…

 5. Thomas Kirkemo

  Takk for konstruktive kommentarer.

  Det er klart man burde ha et webhotell som takler trafikken, og mange leverandører tilbyr fri trafikk. Dedikert server koster heller ikke all verden. Fortell gjerne hvor det står hos blogger.com at de ikke tillater andre annonser enn Adsense.

  Jeg tror også du misforstår poengene i artikkelen

  Det jeg prøver å få frem er at de beste bloggerne går glipp av tusenvis av kroner daglig. Noe de bør bli klar over. Bloggleverandørene er ikke snille når de gir deg gratis blogg. Det er forsåvidt ikke blogger.com heller. Det handler om annonsekroner der også..

  Å få frem sannheten om økonomien bak tror jeg er det som kanskje provoserer deg mest, og timepoint.no er et magasin for deg med nettside/blogg.

  For å ta VOE som et eksempel, så frykter jeg at alle blogginnleggene hennes blir fylt av kommersielle innslag, klær, drikke osv.
  Hadde hun tjent mer på egne annonser ville hun muligens blitt mer selvstendig og ubestikkelig.

  Du får stikke innom igjen om 12 mnd’er.:-)

 6. Atle

  Dette er noe av det absolutt dummeneste jeg har lest i hele mitt liv innenfor internettverden. Dette gjelder da altså dine to alternative løsninger for hva en kan gjøre istedenfor å benytte seg av gratisløsninger.

  Løsning 1: Blogger.no tillater ikke annet enn Google Adsense på bloggen. Kort sagt sitter man fast med Google Adsense, og kan ikke bruke TD, Euroads og de andre affiliatenettverk dersom man ønsker det.

  Løsning 2: Hvordan i alle dager forventer du at et lite webhotell til under hundrelappen / mnd skal klare og servere 60.000 sidevisninger daglig? Er du svidd? Det er jo klart at dersom du har 60.000 sidevisninger daglig (1.800.000 sidevisninger i mnd) ikke kan kjøre på et vanlig webhotell. Du kan jo ikke mene det seriøst?

  Neida, med så mye trafikk bør du komme deg opp på et mer dedikert nivå, en løsning som VPS eller Dedikert server, evt betale en god del ekstra for trafikken på et webhotell.

  På en måte høres du litt ut som en grinebiter og en gjerrigknark her også. Det er fordi at de fleste av disse motebloggerne begynte en dag med blogging fordi de ville blogge. De visste ikke engang at det var mulig å tjene penger på blogginga. Hvorfor i alle dager skal de nå plutselig bry seg så mye mer om disse pengene nå? Hva om det faktisk finnes folk der ute som blogger for å blogge,? og ikke har penger som første motiv for bloggen? Joda, det er noen av dem ser du – men du er tydeligvis ikke en av dem. (jeg gir timepoint.no 12mnd frem i tid, og da tipper jeg det ikke finnes noe innhold på dette domenet, kun fordi du ikke klarte og tjene nok penger på bloggen.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.