Bondefanget i egen blogg?

Etter å ha lest om bloggeren Voe i  A-magasinet tenker jeg at mange lurer på hvordan de skal tjene penger på bloggen sin og ikke bli bondefanget av brukeravtaler og vilkår fra bloggleverandører.

A-magasinet skriver: Voe (14) er Norges mest populære blogger. Det er det mange som ønsker å tjene penger på.

A-Magasinet
Faksimile - A-Magasinet

Bloggeren Voe har enormt med trafikk, ca 60 000 unike pr dag og av og til enda mer.  Hvordan tjener hun penger? Vel, på bloggen hennes ligger det noen bannere fra OnePiece som hun muligens får noe for. Hun har stilt opp som modell og tar i mot diverse gaver og produktprøver. Kommersielle aktører kan såklart kontakte Voe eller hennes foreldre og be henne skrive pent om seg og sine produkt/tjenester.

Aftenposten skriver også at faren er i dialog med bloggleverandøren om å få en større del av inntektene hun generer.

Problemet er at hun burde hatt eget webhotell og domenenavn, og ikke en gratis tilbyder av blogg. Men hvem 14 åring leier en webdesigner for noen tusenlapper for deretter å blogge? Ikke mange.Gratis tjenestene tar DINE annonseinntekter

Så enkelt er det. Starter du blogg hos diverse norske tilbydere av blogg, vil de eie alle annonseplassene, og du får stramme regler for å legge inn bannere og annonser i dine innlegg. På den annen side har du heller ingen utgifter på webhotell, domene og database.

Annonsetypene som ligger på bloggene er typisk Google Adsense, noe Tradedoubler og de store selger også inn selv eller via selskaper som Mediatotal.

For bloggere med besøkstall på 60 000 om dagen snakker vi mange tusen kr pr mnd i Google Adsense inntekter . Disse bloggene vil jeg tippe har høye sidvisningstall men allikevel med lav Side-eCPM.

Har du en Side-eCPM 35 kr vil du ca tjene 2100 pr dag på 60 000 sidevisninger. Dette er et ca tall som beregnes ut fra gjennomsnitts CTR på nettsiden. Altså hvor mange som faktisk klikker på annonsene. Dette varier fra nettside til nettside, og er ofte lavere på sider med generelle temaer.Bannerannonsene selges mulig inn med visningspriser.

Hadde bloggerne fått like mye trafikk uansett?

Tvilsomt. Å være del av en community med blogger har sine fordeler ved at de sender trafikk til hverandre, pluss topplister og en forside som drar frem bra blogger. Eierne av bloggsamfunnet er også aktive i markedsføring av tjenesten, og bruker også penger på å skaffe seg nye bloggere.

Har du en mye besøkt blogg du jobber mye med bør du vurdere om du skal gå selvstendig. Men har du fått en god inntektsdeling på annonser osv, blir det kanskje mindre interessant.

Dette gjelder også de færreste bloggerne, ikke alle kan tjene penger på å skrive om klær og sminke. Det er bare ikke nok annonsekroner i omløp..

Hvordan bli selvstendig?

Føler du deg bondefanget av et bloggsamfunn? Du har faktisk mange andre muligheter.

Alternativ 1:

Start en blogg på blogger.com – Her kan du putte inn dine egne Google Adsense annonser og du får pengene selv.

Alternativ 2:

Skaff deg eget domene og webhotell på eks. uniweb.no, bestill også en mySql database. ca 1000,- pr år. Du kan også sjekke ut One.com og få en billigere pris på webhotell + database.
Last ned og installer WordPress. Dette kan du også leie inn hjelp til.  Tar litt tid å lære, men du får full kontroll på design og annonser. Bruk Google Adsense, Tradedoubler, Euroads eller Guava media for å nevne noen.

Hva med mine videoer?

Mange bloggsamfunn har låst videoene til hver blogg, noe som er bra for bloggsamfunnet, men ikke for din trafikk. Det beste er at du bruker YouTube eller Vimeo. På YouTube kan du også låse disse videoene til din nye nettside hvis ønskelig. Du må altså ikke tillate «embed».

Er du mer avansert kan du velge å konvertere alle dine videoer til FLV eller Mp4 format, og bruke en WordPress gratis videoplugin.

Blogge fra mobilen?

WordPress kan oppdateres fra iPhone og iPod touch. Med blogger.com kan du også sende sms med bilde og tekst. I WordPress kan du også embede video for eks. live sendinger.

Konklusjon

Er du dataskyndig, har mye trafikk og du tjener ingen ting på bloggen din. Da bør vurdere å gå selvstendig. Mest sannsynlig er du jente mellom 14-16 år og du får forsatt ukepenger, så du trenger sikkert ikke disse annonsekronene.

Har du over 1000 besøkende om dagen begynner det å bli interessant, og har du 10 000 besøkende sitter du på gull.

Jeg må også legge til at en blogg lever av innhold og lesere, og mange som er unge og blogger i dag kommer til å ta en pause når dere blir eldre. Du må også tenke på drahjelpen du får av et bloggsamfunn da det gjelder trafikk. Du kan også lett teste en løsning som blogger.com, og dobbeltposte innlegg hvis du er usikker.

Først og fremst bør du skaffe deg en Google konto,  med Adsense, Analytics og Blogger.