Lag et billig intranett

Er det mulig? Ja, faktisk hvis man svelger noen kameler… Denne løsningen baserer seg på en online løsning, men er du teknisk kan den sikkert også installeres på lokale servere. Dine ansatte kommer ikke til å bry seg om dette uansett.

Slik lager du et billig intranett

  • 1500 kr er da basert på årlig kostnad på webhotell + domenenavn + database. Fra eks. Syse.no
  • Den tekniske løsningen heter WordPress, og er en gratis CMS du kan laste ned fra WordPress.org.
  • Administrator må med denne løsningen opprette alle brukere av intranettet manuelt. Slik at de får login og brukernavn.

Etter å ha bestilt domene og webhotell fra Syse.no får du en e-post med brukernavn og passord til FTP og database. Å installere WordPress på ditt webhotell er grundig beskrevet på WordPress sin » 5 minutes installation guide». WordPress installasjonsfilene kommer i en Zip fil, og må legges på «root» på ditt nye webhotell. Last opp med et FTP program. Har du ikke et FTP program? Last ned eks. Filezilla.

Etter installasjonen av WordPress, utfør følgende:

Gå til Innstillingene under Generelt -> Sørg for at det ikke er huket av for «Alle kan registrere seg».

Fjern haken for Alle kan registrere seg

Se under Utseende – > Redigering -> og finn filen functions.php

Legg til denne koden:

function password_protected() {
if ( !is_user_logged_in() ) {
auth_redirect();
}
}

add_action(‘template_redirect’, ‘password_protected’);
add_action(‘do_feed’, ‘password_protected’);

Koden må limes inne etter <?php og ikke mellom /* og */. En annen viktig ting er at du mest sannsynlig må bytte ut alle apostrofene ‘ med den riktige. WordPress endrer ofte disse når man klipper og limer. Den rikige apostrofen er den til venstre for ENTER tasten, nede til venstre…

Gå til Innstillinger -> Diskusjon og fjern hakene for «Prøv å melde fra til alle blogger som det er lenket til fra siden eller innlegget.» og «Tillat lenkemeldinger fra andre blogger (tilbakeping og tilbakesporing).»

Gå til Innstillinger -> Fortrolighet og velg » Jeg ønsker å stenge ute søkemotorer, men slippe inn vanlige besøkende.»

Logg deg nå ut og gå til forsiden på nettsiden eks. www.dittintranett.no, da skal scriptet vise deg nettsiden som vanligvis ligger på /wp-login.php
Men det ser ikke så bra ut å ha wordpress logo på ditt firmas intranett. Så du må endre bildet i denne mappen: wp-admin/images/logo-login.gif. Her skal det også ligge en PNG, wordpress-logo.png, som du lettere kan forandre. Husk å save som logo-login.gif.

Passordbeskyttet WordPress hjemmeside

Det vi egentlig har gjort ovenfor er å sjekke om besøkende er logget inn. Er du ikke registrert bruker får du heller ingen tilgang. Denne løsningen kan også fungere for deg som vil ha et lukket forum, en privat klubb,  nettside kun for medlemmer osv.

Utseende på intranettet, kategorier og layout kan du enkelt endre som Admin. Du får også kjøpt veldig mange » premium wordpress themes» som sparer deg for mye arbeid. Dette er mest aktuelt hvis du er ute etter en spesiell «look» på intranettet.

Obs Obs: Laster du opp et nytt tema, vil du slette koden i functions.php! Husk å legge denne inn på nytt!

Du bør også ha sidewidget for Adminknapper, som eks. logg ut, min konto osv. Noen temaer har også dette på toppen av nettsiden. Et bra gra gratis wordpress tema for dette er eks. Magazine Basic

Som administrator kan du gi bruker tilgang, du kan også fjerne brukere og det andre evt. måtte skrive på intranettet.
Obs Obs: Med denne intranettløsningen er det veldig viktig at du setter deg inn i brukerrollene til WordPress. Du bør eks. ikke gi andre Admin rettigheter eller kanskje ikke Redaktør rettigheter heller.  Hvem vil du skal kunne skrive saker på intranettet, laste opp PDF’er osv? Alt dette kan du kontrollere som Admin i WordPress.

Å skrive innlegg/ legge ut nyheter er også relativt lett å lære seg, og hverken mer eller mindre komplisert enn andre dyre Intranettløsninger.

Svelge noen kameler?

Et enkelig og billig intranett, men ikke perfekt…

Velger du denne løsningen bør virksomheten ikke håndtere sensitiv informasjon. Du må ta en risikoanalyse for hva som kan skje dersom innhold på intranettet ditt blir hacket eller at uvedkommende får tilgang. Siden intranett er online, kan dine ansatte lett gi tilgang til andre uten problem. De trenger heller ikke å sitte på en pc på kontoret… Nå finnes det mange bra WordPress plugins mot hacking og virus, og disse kan gjøre intranett ditt sikrere. WordPress lager stadig nye oppdateringer som tetter nye sikkerhetshull. Installer du WordPress lokalt på egen server, vil du mest sannsynlig ha en brannmur/ firewall som beskytter mot hacking.

Takk til http://www.hacksar.com/ for inspirasjon til denne artikkelen.