Google legger ned Adwords fra 2017

I dag kom nyheten som sender sjokkbølger til mediebyråer og annonsører over hele verden.

Adwords-gone

Da de gjestet et universitet i Michigan i går kveld, proklamerte grunnleggerne av Google; Larry Page og Sergey Brin slutten på Adwords.

– Vi har tjent nok penger, sier Larry Page til New York Times
– Etter børsnoteringen mistet vi sjelen vår, nå forteller hjertene våre at sjelen må tilbake, sier en angrende Sergey Brin til The Telegraph.

Larry og Sergey var invitert til et foredrag om «StartUps» der tilskuerne var unge økonomistudenter. Etter ca 1 times powerpoint-presentasjon, slapp de nyheten om søkemotorens fremtid. Deler av talen til Larry Page kan du lese her:

Etter mange møter og søvnløse netter måtte vi ta en avgjørelse. Derfor forteller vi verden, idag er begynnelsen på slutten for Adwords. Hallo, betale for klikk, er du seriøs. ( Larry ler). For en startup var annonseinntektene kjærkomment. Vi kunne ansatte flere, og utvikle produkter og tjenester vi brydde oss om. Gmail, Maps, Chrome og kule førerløse biler. Dette kunne vi gjøre mens bedriften var i trygge hender hos økonomer og konsulenter. For noen år siden satt jeg i baksetet på en taxi i San Fransisco. Jeg tok opp min iPhone ( publikum trekker pusten), ja jeg liker faktisk den bedre! Så googler jeg litt rundt etter en romantisk gave til kjæresten. Vet dere hva, jeg får bare annonser, jeg scroller til jeg får krampe i tommelen, flere annonser. Er dette det vi har skapt? Jeg googlet så etter hotell i Las Vegas..! Hva får jeg? (Annonser, roper studentene). Ja, helt riktig. Bare annonser. Samtidig som jeg klikket på alle annonsene, følte jeg en kribling i hodet, og en stemme i bakhodet mitt ropte, STOPP. Jeg tappet på sjåførens skulder, og sa, slipp meg ut – jeg får ikke puste. Da jeg kom ut av bilen sto jeg utenfor hovedkontoret til NetFlix, som ligger ved Bay River Street i byen vår. I vinduet var plakat for siste sesong av House of Cards. Anything for America sto det med fete bokstaver mens karakteren til Kevin Spacey strengt så ned på meg. Jeg begynner å gråte, en forbipasserende spør om jeg er han Facebook typen, Zoidberg. Jeg holder inn knappen på mobilen, og sier til SIRI, ring Sergey. Etter noen minutter svarer han. – Sergey, vi må legge ned Adwords! Det blir stille i den andre enden, sekundene føles som timer, så hører jeg en lattermild stemme. – Larry. Jeg er så glad akkurat nå. Denne dagen har jeg ventet på. Skal vi samtidig legge ned Analytics? – Sergey, jeg er sentimental i dag, men ikke på vei til galehuset ( publikum ler).

I 2017 vil søkemotoren vi stolt lanserte bli folkets igjen. Etter at RankBrain ble lansert er søkeresultatene så gode at vi ikke ser nødvendigheten av annonser på Google. Vi vil forsette med DoubleClick og display på andre nettsider, og Adsense vil ikke bli påvirket vesentlig. I dag går våre tanker til Microsoft… Vi håper vårt forbilde og filantrop Bill Gates vil sørge for at også Bing blir annonsefri innen 1 år.

Sergey og jeg vil takke for at dere unge studenter velger en utdanning innen økonomi, og ikke markedsføring. Vi har sett fra innsiden hvordan jakten på raske børsnoteringer og penger kan forstyrre kreativteten og skapergleden. Dere husker kanskje Google + ( latter). Hallo, hva tenkte vi med. Skal vi begynne å kopiere andre? Skal vi bare kjøpe bedrifter, og legge de ned? Betale nye gründere milliarder av dollar så de ikke lenger truer våre nettjenester? Nei, ikke lenger!

Takk for oppmerksomheten (trampeklapp fra salen).

Hvordan påvirker dette SEO?

Vi kan regne med høyere CTR på organisk neste år. I noen bransjer kan dette bety økning på 30% i trafikken.

RankBrain vil gjøre at nettsider der leserne finner svar på søkene, vil dominere topplasseringene. Har man en SEO strategi er man godt rustet til å møte et annonsefritt google.

Annonsører vil nå ha færre muligheter, og vi spår en vekst i annonser på print. Kanskje dette vil redde flere papiraviser fra nedleggelse?

 

Adwords-borte Adwords-borte2